torsdag 22 december 2011

Saffranspannkaka - Efterrätt till imorgon. Dan före doppardan.

Vi hittade en burk med Salmbärssylt i kylen oöppnad! Perfekt då blir det vår efterrätt imorgon. Kanske blir detta vår nya tradition.
En klassisk, gotländsk läckerhet! Servera med vispad grädde och salmbärssylt.
Grädda i långpanna - lätt att laga till många!
Bild från Arla.se Recept från Arla 
Eller prova ett kanske enklare recept.
Receptet är för 10-12 personer.
  • 7-8 dl risgrynsgröt
  • 5 ägg
  • 3 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 1 1/2 g saffran (1pkt)
  • 1 1/2 dl russin (Kan uteslutas om man vill)
  • 1 1/2 dl skalad mandel
Gör så här:
Koka gröten, eller köp färdig gröt. Blanda samman ägg, socker, grädde, gröt och russin. Hacka mandeln grovt och rör ner.
Lös saffran i två matskedar hett vatten. Låt dra någon minut och rör sedan ner i smeten.
Smörj en långpanna med smör och slå i smeten.
Grädda kakan i 30 minuter i 200-225 grader. Pannkakan ska vara gyllengul och få lite fin färg ovanpå. Täck med folie om kakan får för mörk färg.
Skär i rutor, dekorera med florsocker och servera med grädde och salmbärssylt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar